Французи ще строят завод с 12000 работни места край Варна

Французи ще строят завод с 12000 работни места край Варна
Снимка: Kmeta.bg

Голяма френска фирма има намерение на построи високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми във Варненска област. Лионел Роланд и Жан-Клод Ривиер от Somfy са изразили интереса си към инвестицията в областта, която ще създаде над 1200 работни места (1000 – в производството и 200 – администрация), съобщава Kmeta.bg.

В световен мащаб фирмата има над 1,9 млрд. евро годишен оборот и над 10 000 служители. „Somfy стъпват за първи път в България. Засега официално за изграждането на този завод се съревноваваме с Румъния, Хърватия и Полша. От разговора обаче стана ясно, че вече са избрали Варна. Най-вече заради 6-те университета и 3-те колега в града – за тях работната ръка е най-важна“, каза областният управител Стоян Пасев, цитиран от budnavarna.bg.

Според думите му във Варна няма да има производство, а съответно и замърсяване на околната среда, тъй като в бъдещия завод единствено ще се сглобяват електромоторчета за ролетни щори и гаражни врати. Условието на инвеститорите е теренът за бъдещото предприятие е да е на максимум 50 км от Варна. Той трябва да е 60 дка, като 20 дка ще е застроената площ.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини