Французи ще строят завод с 12000 работни места край Варна

Снимка: Kmeta.bg
Снимка: Kmeta.bg

Голяма френска фирма има намерение на построи високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми във Варненска област. Лионел Роланд и Жан-Клод Ривиер от Somfy са изразили интереса си към инвестицията в областта, която ще създаде над 1200 работни места (1000 – в производството и 200 – администрация), съобщава Kmeta.bg.

В световен мащаб фирмата има над 1,9 млрд. евро годишен оборот и над 10 000 служители. „Somfy стъпват за първи път в България. Засега официално за изграждането на този завод се съревноваваме с Румъния, Хърватия и Полша. От разговора обаче стана ясно, че вече са избрали Варна. Най-вече заради 6-те университета и 3-те колега в града – за тях работната ръка е най-важна“, каза областният управител Стоян Пасев, цитиран от budnavarna.bg.

Според думите му във Варна няма да има производство, а съответно и замърсяване на околната среда, тъй като в бъдещия завод единствено ще се сглобяват електромоторчета за ролетни щори и гаражни врати. Условието на инвеститорите е теренът за бъдещото предприятие е да е на максимум 50 км от Варна. Той трябва да е 60 дка, като 20 дка ще е застроената площ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини