Карлсберг увеличава инвестициите си в Благоевград през 2019 г.

Карлсберг увеличава инвестициите си в Благоевград през 2019 г.
Снимка: Пресцентър

Органичният нетен ръст на приходите на Карлсберг Груп през 2018 г. е 6.5%, показа публикуваният годишен финансов отчет на датската бирена компания, която в България е собственик на Карлсберг България АД с пивоварните  Шуменско пиво и Пиринско пиво.

Отчетеният нетен ръст на приходите е 3% до 62,5 млрд. датски крони (8,3 млрд. евро) и ръст на оперативната печалба с 11%. Нетната печалба на компания се е увеличила от 1.259 млрд. датски крони (168.6 млн. евро) през 2017 г. до 5,3 млрд. датски крони (711 млн. евро).

Финансово компанията продължава да се развива в позитивна траектория трета поредна година, а през 2018 г. е направила значителни инвестиции. Стратегически КарлсбергГруп е постигнала голям напредък по отношение на растежа и силните резултати за крафт и специалното пиво, както и за безалкохолната бира.

„Постигнахме много силни резултати за 2018 г. В унисон с амбициите ни за стратегията SAIL’22,подобрихме оперативната печалба, маржовете и паричния поток, а същевременно намалихме дълга, дори повече от планираното. Вложихме значителни ресурси в нашите марки и дейности, като продължаваме да се стремим към растеж и подобряване на печалбата през следващите години“, каза изпълнителният директор на Карлсберг Груп КийсХарт.

Стратегията SAIL’22 се прилага от март 2016 г. с амбицията Карлсберг Груп да стане успешна, професионална и атрактивна бирена компания, която се стреми да предлага продукти с все по-високо качество на клиентите си.

Най-големият бранд на КарлсберггрупTuborg расте с 10% в резултат от голям ръст в Индия и Китай. Tuborgбележи голям ръст и в България (+37%), Сърбия, Дания, Норвегия и в Турция, където има лицензно производство.

През 2019 г. усилията на компанията ще бъдат насочени към по-нататъшно увеличение на органичния ръст на приходите, като в същото време във фокуса остават ефективността, намаляването на разходите и финансовата дисциплина. Като регионален приоритет се посочва увеличението на нетните приходи и оперативната печалба в Западна Европа, по-високия растеж в Азия чрез премиумбрандове и укрепване на пазарното лидерство в Източна Европа.

В България компанията отбелязва поредна успешна година на местния пазар, с ръстове на пазарния си дял - както в обем (+3,5% спрямо 2017 г.), така и в стойност (+3,8% спрямо 2017г.) на фона на слабо стагниращ общ бирен пазар. През 2018 г. общите капиталови инвестиции на Карлсберг България са близо 17 млн. лв. Само в пивоварната в Благоевград за изминалите две години (2017 и 2018г.) те са близо 8 млн. лв.

Плановете на компанията за 2019 г. са да продължи дългосрочната си инвестиционна политика в пивоварната в Благоевград, в служителите й и в развитието на местната гордост – марката Пиринско пиво, което по данни на NielsenA/S е бирена марка номер на България за поредна година. През 2019 г. предстои влизане в експлоатация на ново, завършено вече разширение на логистичната база на пивоварната в Благоевград. Във връзка с разширяването на бизнеса си на местно ниво Карлсберг България планира увеличаване и на екипа от служители - на постоянни и сезонни позиции - за да посрещне нуждите на високия летен сезон, както и в дългосрочен план да подсигури нужната експертиза и за двете си пивоварни.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини