Десетки пчелари от община Симитли почетоха свети Харалампий

Admin 11 Февруари 2019 07:27 Региона 0
Десетки пчелари от община Симитли почетоха свети Харалампий
Снимки

Пчелари, медари и много миряни се събраха на на поляните край храм „Св. Харалампий” в Джалева махала в симитлийското село Железница. Църквата е единствената в симитлийска община, наречен на св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители. Два казана курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха присъстващите. Общинският кмет Апостол Апостолов, заместник-кметът Евгения Георгиева и председателят на ОбС-Симитли - Владимир Христов, запалиха свещ за здраве и се помолиха за смирение навръх празника на пчеларя.

Специални гости на празника бяха пчеларите от вече почти едногодишното дружество „Пчела-2018“-Благоевград. Вече са около 50 пчелари, като организират и лекции относно пчеларството и добиването на прекрасен мед. Бай Асен, чието семейство направи празника, е един от най старите пчелари, като е член на най-младото пчеларско дружество. Целта на обединените млади пчелари е да се запази местното производство и хората да купуват истински мед.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини