Йотова:Община Гоце Делчев е пример как евросредствата служат на хората

Admin 10 Февруари 2019 17:20 Региона 0
Йотова:Община Гоце Делчев е пример как евросредствата служат на хората
Снимка: Президенство

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, зарязаха днес лозовите масиви в местността Баира край село Делчево. Двамата пожелаха здраве на стопаните и берекет в нивите. „Разбрах, че 1 тон грозде е родило лозето на бай Стоян, което зарязахме миналата година. Дано тази година реколтата да е още по-добра“, заяви Илияна Йотова.

На ритуала присъстваха много гости и жители на селището. Сред тях бе и Деница Златева – зам.-председател на НС на БСП.

„Община Гоце Делчев е пример за това как европейските средства могат да служат за доброто на хората, а не само да се „усвояват“. Благодарение на грижата на общината, на трансграничните проекти, на трудолюбието и енергията на своите шейсетима жители село Делчево днес е притегателен център не само за родните, но и чуждите туристи“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че с усилията на кмета на община Гоце Делчев - Владимир Москов, има изградена качествена инфраструктура и път до селото. „Това е залог за развитие на туризма“, отбеляза вицепрезидентът.

„Необходима е целенасочена политика за развитие на селата, план „Маршал“ за спасяването на българското село, защото проблемите се роят един след друг – днес е транспортът, утре ще е достъпът до болница и аптека“, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в гоцеделчевското село Делчево, където за втора година бе гост на традиционния празник на виното.

По думите на вицепрезидента при формирането на новия европейски бюджет след 2020 г. България трябва да извоюва целеви средства за отдалечените и по-слабо развитите региони. „Тези средства трябва да се използват само и единствено за тези региони, тогава в тях ще се възвърне животът, хората няма да бягат към големите градове да търсят поминък“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отличи победителите в традиционния международен конкурс за производители на вино и ракия, в който участваха и много гръцки майстори на течния еликсир.

Музикалната програма на площада в Делчево започна в 11.00 часа с атрактивното представяне на бабугерите от село Мосомище. После на сцената се качиха мъжките фолклорни групи от селата Мосомище и Абланица, Женска певческа група-Мосомище и Мъжка фолклорна група „Голешовски фантове“. Извиха се кръшни хора на мегдана, Йотова и Москов също се хвонаха на хфорото. През целия ден, както и в събота, щедро се ля бяло и червено вино в чест на празника Трифон Зарезан. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини