Всеки месец в Пловдив се отваря нов завод

Всеки месец в Пловдив се отваря нов завод
Снимка: economy.bg

„Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България през последните 10 години. В региона работят над 75 000 души в производството, което е най-компактната маса професионалисти в страната, а всеки месец се отваря нов завод. Това създава голяма динамика на пазара на труда. Средните заплати растат с над 10% в последните 5 години. Тук стотиците фабрики ценят високо добрите професионалисти и все повече компании се отварят към образователната система.“

Това заяви заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов по време на национална среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование. Форумът, който се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, събра над 200 директори на училища от цялата страна в Пловдив и бе открит официално от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщава economy.bg.

Според министър Вълчев се очаква недостиг в секторите на техническо професионално образование – инженери, аграрната сфера, затова трябва да се провокират интересите на децата в математиката, природните науки, техниката, като това става с регламентиране на дейностите по интереси чрез преструктуриране на приема.

„Компаниите не могат да се справят сами с подготовката на кадрите, но могат да се включат с различни програми, стажове, вкарване на различни експерти с познания от практиката, дори и без педагогическо образование. Дуалното обучение е една от тези възможности заедно със стотиците европейски и национални програми в областта на образованието“, уточни заместник-кметът Стефан Стоянов.

Източник: economy.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини