АПИ отговори: Проектът за находките край Благоевград е готов

Admin 09 Февруари 2019 16:27 Региона 0
АПИ отговори: Проектът за находките край Благоевград е готов
Снимка: ИлинденПрес, архив

Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на АМ "Струма" край Благоевград. Това съобщиха от АПИ, след като вчера на форум в областния център на Пиринско се очакваше пътната агенция да представи въпросния проект. Оттам обаче не пратиха свой представител на дискусията за бъдещото развитие на античното селище. Това породи съмнения, че проектът изобщо не е готов.

АПИ уточнява, че на 8 февруари проектът е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство. От ръководството увериха, че стриктно се  спазват  разпоредбите и  решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки  край село Покровник.

Припомнят, че в кратък срок бе възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени.

Проектът е изготвен от  "Вени дизайн", представен е в АПИ и на 8 февруари е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

От АПИ припомнят, че през август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект.

АПИ предприе и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите.

От пътната агенция твърдят, че не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори, за изграждането на отделен път до археологическия обект. От Иницативния комитет за запазването на древното селище обаче са категорични, че подобен ангажимент е подет на срещата, която се проведе през октомври миналата година в сградата на община Благоевград.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини