Мелнишкото вино омая хиляди туристи на фестивала Златен грозд

Admin 09 Февруари 2019 16:00 Региона 0
Мелнишкото вино омая хиляди туристи на фестивала Златен грозд
Снимки: Илинден прес

С празник за виното и любовта Мелник посрещна хиляди гости от страната и чужбина. Най-малкият ни град за осма поредна година доказа, че е столицата на виното.

Община Сандански, Сдружение „За Мелник” и винопроизводителите от Долината на Струма почерпиха с уникалния еликсир всички гости на празника "Златен грозд". 

Още рано сутринта най-нетърпеливите окупираха десетките шатри на местните винопроизводители. Масите изкушиха ценителите с младо и отлежало вино. Гърци се оказаха сред най-ранобудните гости и побързаха да дегустират чаша след чаша с питието и да купуват за вкъщи.

Двудневният фестивал „Златен грозд” събра под пясъчните пирамиди на Мелник най-добрите винарски изби. Те предложиха на своите гости най-хубавите си вина с подчертана индивидуалност и с усещане за автентичен мелнишки произход. 

Производителите се похвалиха, че в последните години посрещат гости от цялата страна и от чужбина, а виненият туризъм се превръща в запазена емблема на целия район.

 „Мелник пази своите древни традиции. Тук хората са сред най-гостоприемните и това се вижда от всички гости. Благодаря на винарските изби, че са изложили най-добрите си вина, а на местните жители – за поддържането на традициите във винопроизводството. Дегустирайте от еликсира и се насладете и на виното, и на фолклорната палитра в двата фестивални дни”, с тези думи откри събитието Кирил Котев, кмет на община Сандански.

"Мелнишкото вино е уникално, защото се прави от сорта "Широка мелнишка", който вирее само в този край. Затова виното ни е божествено и несравнимо", разказа Митко Манолев-Шестака, дългогодишен винопроизводител от Мелник.

Мелничани отвориха и сърцата, и домовете си, като не забравиха да отворят и бутилките с домашно вино, за да почерпят гостите си и да ги поведат в уникално винено пътешествие, което продължава и в неделя. 

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини