Мелнишкото вино омая хиляди туристи на фестивала Златен грозд

Снимки: Илинден прес
Снимки: Илинден прес

С празник за виното и любовта Мелник посрещна хиляди гости от страната и чужбина. Най-малкият ни град за осма поредна година доказа, че е столицата на виното.

Община Сандански, Сдружение „За Мелник” и винопроизводителите от Долината на Струма почерпиха с уникалния еликсир всички гости на празника "Златен грозд". 

Още рано сутринта най-нетърпеливите окупираха десетките шатри на местните винопроизводители. Масите изкушиха ценителите с младо и отлежало вино. Гърци се оказаха сред най-ранобудните гости и побързаха да дегустират чаша след чаша с питието и да купуват за вкъщи.

Двудневният фестивал „Златен грозд” събра под пясъчните пирамиди на Мелник най-добрите винарски изби. Те предложиха на своите гости най-хубавите си вина с подчертана индивидуалност и с усещане за автентичен мелнишки произход. 

Производителите се похвалиха, че в последните години посрещат гости от цялата страна и от чужбина, а виненият туризъм се превръща в запазена емблема на целия район.

 „Мелник пази своите древни традиции. Тук хората са сред най-гостоприемните и това се вижда от всички гости. Благодаря на винарските изби, че са изложили най-добрите си вина, а на местните жители – за поддържането на традициите във винопроизводството. Дегустирайте от еликсира и се насладете и на виното, и на фолклорната палитра в двата фестивални дни”, с тези думи откри събитието Кирил Котев, кмет на община Сандански.

"Мелнишкото вино е уникално, защото се прави от сорта "Широка мелнишка", който вирее само в този край. Затова виното ни е божествено и несравнимо", разказа Митко Манолев-Шестака, дългогодишен винопроизводител от Мелник.

Мелничани отвориха и сърцата, и домовете си, като не забравиха да отворят и бутилките с домашно вино, за да почерпят гостите си и да ги поведат в уникално винено пътешествие, което продължава и в неделя. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини