Лекари от Пирогов ще консултират в реално време пациентите в Сандански

Проф. Асен Балтов, Кирил Котев и д-р Асен Меджидиев, снимка: ИлинденПрес
Проф. Асен Балтов, Кирил Котев и д-р Асен Меджидиев, снимка: ИлинденПрес

Лекари от Пирогов ще консултират в реално време пациентите в Сандански и Петрич. Това ще стане благодарение на първия в България съвместен кол център, който ще бъде изграден между столичната клиника „Пирогов” и МБАЛ „Югозападна” в Сандански. Той ще е за детско здраве и ще осигурява денонощно покритие.

Ще се направят диспечерски центрове в двете здравни заведения, което ще позволи в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни. Има ли нужда от спешна и навременна консултация, например - да се уточни дали дадено дете трябва да се транспортира до Пирогов, или може на място да му се помогне.

„Когато видят 4 или 6 очи дадено изследване, винаги е по-добре от две очи. Говорихме с кмета Кирил Котев и стана ясно, че областта не разполага с достатъчно специалисти. Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. На следващ етап обмисляме въвеждането на телемедицината, да има и видео връзка. Предвиждаме най-късно през месец май тази година този кол център да заработи и да е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните болници”, коментира д-р Асен Меджидиев от столичната клиника „Пирогов”.

Директорът й професор Асен Балтов увери, че в рамките на 2-3 минути лекарите в Сандански и Петрич ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, тъй като ще имат постоянна конферентна връзка.

„Например – влиза чуждо тяло в дихателните пътища на едно дете в Сандански, но колегите тук нямат съответната техника и не могат да реагират. Те ще могат да се консултират с нашите медици, които ще преценят дали екип да тръгне към Сандански, за да извади чуждото тяло, или пък състоянието на пациента позволява да се транспортира до София. Винаги, когато имат затруднение лекарите в Сандански и Петрич не се чувстват уверени, че лечението върви в правилна посока, ще могат да се консултират с медиците в „Пирогов”, разясни професор Балтов.     

Той сподели още, че в столичната клиника има всякакви специалисти за лечението на малките пациенти. По-късно кол центровете ще се плозват и за лечение на възрастни. В кол центъра ще се дават 12-часови дежурства и те ще правят връзката между двете болници.

„Това е част от телемедицината, по-нататък ще бъде изградена и конферентна връзка, при която ще има и образ, който ще показва какво се случва в двете болници. Тази комуникация ще даде увереност и на колегите в Сандански и Петрич, и на пациентите. Когато се познават помежду си лекарите и екипите от двете болници, тогава е по-лесна комуникацията. Кол центърът ще е началото на дигитализацията на медицината в България. Идеята е да вкараме новите технологии в помощ на нашите пациенти”, каза директорът на „Пирогов”.

Според професор Балтов при децата е важно да се направи най-напред, защото навсякъде има недостиг на педиатри, а специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния, детска травматология са малко застъпени в България. „Разбира се, това не означава, че когато има спешен случай с възрастни пациенти, кол центърът няма да се ползва за оказване на помощ”, допълни той.

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, подчерта, че в МБАЛ „Югозападна” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар.

„Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още кметът Кирил Котев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини