Владимир Москов: Държавата да изготви стратегия за общинските болници

Admin 09 Февруари 2019 07:49 Региона 0
Владимир Москов: Държавата да изготви стратегия за общинските болници
Снимка: Община Гоце Делчев, архив

Надявам се, че най-сетне държавата наистина ще обърне сериозно внимание на общинските болници в дългосрочен план, а не само в момента да реши някакви проблеми и после пак да ги забрави. Защото отдавна е ясна картината в здравеопазването, пари има, просто трябва държавна подкрепа, за да има болнично лечение по места. България не е само София. Така коментира кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, отпускането на повече пари за общинските лечебници и вдигането на заплатите на медиците в тях. Той признава, че в последните години МБАЛ „Иван Скендеров” в града е на ръба на оцеляването, всяка година се налага общината да заделя от парите на данъкоплатците, за да помага финансово на здравното заведение.

Община Гоце Делчев има и специална програма за стимулиране на младите лекари, които предстои да вземат специалност и след това да започнат работа в местната болница. Петима млади лекари-специалисти са  привлечени да работят тук в последните два месеца. Общината осигурява средства за издръжка на млади лекари, които предстои да вземат специалност, като те се задължават след това да работят минимум 5 години в болницата в Гоце Делчев. Освен това общината оказва пълно съдействие на лекари не само от района, но и от цялата страна, които вече са придобили специалност, но не разполагат със собствено жилище в Гоце Делчев. През тази година в общинския бюджет са осигурени 123 000 лв. за реализиране на тази програма, с която се подпомага специализацията на млади лекари.

„Въпреки всички тези наши усилия всяка година на практика спасяваме съществуването на болницата. А Неврокопският край е жив регион, тук има 70 000 души население в четирите общини. Необходимо е държавата да изготви стратегия за подпомагане на здравеопазването по места, да имат стимул лекарите да работят и извън София. В противен случай след години всички от нашия край ще са принудени да пътуват до столицата, за да се лекуват”, смята Владимир Москов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини