Винената партия черпи в Черниче за Трифонови празници

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Трифонови празници ще разтърсят симитлийското село Черниче от 1 до 14 февруари. Винената партия в населеното място е приготвила бъчвите и ще черпи щедро с течния еликсир навред, за да почете своя патрон – Трифон Зарезан. Симпатизантите на уникалната и аполитична организация празнуват цели 14 дни. Цяла зима тренират усилено за тези две седмици. „По обяд пийваме по чаша вино за тонус, а вечер се наслаждаваме на еликсира, но не прекаляваме. За нас е закон да пием с мярка и да не се напиваме. Ще уважим нашия патрон подобаващо, очакваме и гости от страната и чужбина”, заяви неизменният партиен лидер Иван Лулейски.

Празниците, посветени на свети Трифон, започват с почит и поклон пред мощите на светеца на 1 февруари. В селището, обявено за „Евросело на България” за 2012 г., е църквата „Свети Георги Победоносец”, в която се съхраняват мощи на свети Трифон. Преди години в светата обител по искане на Винената партия тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил /б.а. – починал през 2013 г./ донесе мощи на свети Трифон от Света гора в Гърция.

Десетки миряни се събират, за да присъстват на празничната литургия и водосвета, които ще отслужи местният свещеник. След това в двора на храма божият служител и лидерът на Винената партия символично ще зарежат лозата, която расте там. Няма да мине и без почерпка за всички гости на празника, а веселбата ще продължи до вечерта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини