Страни от ЕС искат програмата на Новаков срещу фалшивия километраж

Страни от ЕС искат програмата на Новаков срещу фалшивия километраж
Андрей Новаков, снимка: Пресцентър

Германия и още осем държави, членки на ЕС – България, Белги, Чехия, Гърция, Словакия, Холандия, Финландия и Ирландия, са заявили интерес да се включат в програмата, предложена от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП – Андрей Новаков, одобрена и финансирана от Европейската комисия, съобщи вестник „24 часа”.

Тя предвижда създаване на единна платформа, в която всички пунктове за годишни технически прегледи в общността ще подават информация за реалния километраж на всяка кола. Информацията ще е достъпна в интернет, за да може всеки, тръгнал да купува автомобил, да го провери преди сделката през компютъра или телефона си.

Мярката е заради масовата практика внасящите коли да пренавиват километражите им, за да ги изкарват по-запазени. По непотвърдени сведения интерес към програмата са проявили вече дори половината държави-членки на ЕС. В момента Главна дирекция „Транспорт” на Европейската комисия работи по IT частта, за да може обменът на данни от показателите на километражите да стартира още през 2020 година.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини