Кукерска приказка в Симитли, 101 каба гайди изправиха на крака публиката

Admin 12 Януари 2019 14:28 Региона 0
Кукерска приказка в Симитли, 101 каба гайди изправиха на крака публиката
Снимки: Община Симитли

Снегът на стадиона в град Симитли не стресна сурвакари и кукери от цяла България и съседна Македония. Напротив, те превърнаха своето атрактивно представяне в истинска и бяла кукерска приказка.

Над 4000 маскирани мъже, жени и деца разтърсиха днес не само града, но и близкото шосе за Гърция със своите танци и чанове. Магията на кукерството завладя населеното място на 16-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български традиции и обичаи. Всичко това завладя присъстващите на фестивала. Сурвакарската група на Плаж махала от Благоевград пък успя да изправи публиката на крака със специалното участие на 101 каба гайди, които огласиха стадиона под развяващите се български трибагреници.

 „Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Радвам се, че тази година има и участници, които за първи път са в Симитли. Сигурен съм, че те ще продължат да идват тук, защото пазим кукерската традиция и я предаваме от поколение на поколение”, заяви кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. Участниците в кукерското шоу доказаха, че тази традиция ще пребъде. 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ КУКЕРСКИЯ ПРАЗНИК ВЪВ ФОТО НОВИНИ 

ИЛИ ТУК: http://ilindenpres.bg/photo/53-kukerska-prikazka-v-simitli/

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини