Кметът на Банско дари книги за изгорялата библиотека в Скребатно

Admin 11 Януари 2019 18:54 Региона 0
Кметът на Банско дари книги за изгорялата библиотека в Скребатно
Снимка: Община Банско

Община Банско организира инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище село Скребатно. Мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“. Първи дари книги от личната си библиотека кметът Георги Икономов. Не е задължително творбите да са нови, важно е да са в запазен вид.

Банско – многовековно средище на култура, дом на видни имена от българската история, пази и до днес традициите и корените си живи. Именно заради това се отправя призив към всички жители на общината да разгърнат сърцата си и да дарят книга/ книги, с които да възстановят изгубеното в пепелта. Приема се всякаква литература – българска класика, детска литература, специализирана литература, речници, чуждестранна литература.

Всеки дарител може да предаде събраните книги на портала на община Банско в стая "Връзки с обществеността", а институцията поема задължението за извозването им до Скребатно. Там книгите ще бъдат съхранявани в музея до построяването на нова читалищна сграда. Средства е трудно всеки да отдели, но пък всеки има поне една книжка у дома, която може да дари, призовават от община Банско.

Голям пожар се разрази на 9 януари в гърменското село Скребатно, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества своята 100-годишнина.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини