600-метрова лавина убила двамата сноубордисти

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

500-600-метрова лавина е затрупала двамата сноубордисти в Пирин планина. Загиналите са от София, по непотвърдена информация единият е на 23 г., а другият – на 30 г. Те се спускали в улеите под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, всичките любители на екстремното каране и на адреналина. „Четири души са били, не са се съобразили, че е много висока лавинната опасност, защото температурите се повишиха. Лавината е била 500-600 метра, имало е много дървета в района на инцидента, много обрасло е било мястото под снега. И двамата са били с аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включено пипси /лавинен уред, който излъчва сигнал, ако те затрупа лавина/, а другият даже не си е бил включил пипсито”, сподели Румен Баряков, който е ръководител на Планинската спасителна служба в Банско. Той призова туристите да щадят и себе си, и планинските спасители. „И ние рискуваме нашия живот също. На помощ днес ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим. Защото за подобни спасителни акции си трябват хора”, уточни Баряков.    

Двама млади любители на екстремното каране на сноуборд извън ски зоната над Банско бяха пометени и убити от лавина в Пирин планина днес по обяд. Трагедията се разигра в улей под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”. Сигнал е подаден в Планинската спасителна служба от оцелелите двама скиори от групата в 11,28 часа. Те станали свидетели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже. Не са имали никакъв шанс, били са затрупани от над един метър сняг.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини