Приятелят на българката Мира Яшар е успял да избяга от Турция

Снимка: OFF News.bg
Снимка: OFF News.bg

Джо Робинсън, който беше осъден на 7,5 години затвор по обвинение за съпричастност към Отрядите за защита на народа (YPG), която е военизираното крило на кюрдската Партия на демократичното единство в Сирия (PYD) тайно се е върнал в родината си Англия. Това съобщи турската редакция на Би Би Си, цитирана от obzornews.bg.

Робинсън, който бе освободен под гаранция, докато течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд, даде интервю за Би Би Си. Робинсън е потвърдил, че е напуснал Турция без знанието на турските власти, като изтъкнал, че „за него обвинението и присъдата са неприемливи, и че не се смята за виновен“, съобщава още Би Би Си.

25-годишният Робинсън е бивш военен от британската армия. Пред Би Би Си той заявява: „Сметнах сам да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше трудно решение.“

Британският гражданин Джо Робинсън беше задържан заедно с приятелката си българката Мира Яшар през 2017 г. в курортния град Дидим, по време на почивка на двойката и майката на Мира. Той бе обвинен в членство в терористична организация, а Мира – в пропаганда на въоръжена терористична организация.

Пред съда Робинсън заяви, че не е участвал в боевете срещу ИДИЛ, а е работил като здравен работник и доброволец. Робинсън изтъква още, че по време на близо година и половина престой в Турция е срещнал големи трудности, четири месеца е бил в пълна изолация в затвора, и допълва: „В Турция бях осъден за престъпления, които не бях извършил. Нямаше нито едно доказателство, което да потвърди обвиненията и присъдата.“

Британското външно министерство няма изявление по случая със завръщането на Джо Робинсън. В средата на месец септември Съдът за тежки престъпления в турския град Айдън осъди на една година и 10 месеца затвор българката Мира Яшар Селямоглу, съобщи в. "Миллиет".

Източник: OFF News.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини