Водата и в Кресна поскъпва, но остава най-евтина в Пиринско

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Водата ще е по-скъпа и в община Кресна, която категорично отказа да е част от Асоциацията по ВиК в Пиринския край с аргумента, че това ще доведе до шоково увеличение на цената й.

Местната структура на ПП ГЕРБ веднага атакува кмета на общината Николай Георгиев, който е от БСП, че е потъпкал свое предизборно обещание. Градоначалникът уверил хората, че водата няма да поскъпва, а сега това ще се случи, като завишението е с над 35%.

„Общинското ръководство на ГЕРБ е възмутено от обстоятелството, че не само беше обещано на гражданите, че такова увеличение няма да бъде допуснато, но и потенциалното вдигане на цените беше основен довод в популистката кампания срещу присъединяването на община Кресна във Водната асоциация в областта през 2016 г., с което на практика блокира създаването й. Така кметът Георгиев лиши от възможност всички останали общини в Благоевградска област да получават европейски инвестиции във водния сектор”, се казва в позиция на ГЕРБ-Кресна.

Защо ще плащаме сега повече за собствената си вода, само че без да сме получили финансиране за цялостна подмяна на водопреносната мрежа?, пита ръководството на ГЕРБ в града.

„А такова е крайно необходимо, тъй като водната мрежа в общината продължава да бъде в окаяно състояние – стара, често аварираща, и с много загуби на дебит по трасето. Общинското ръководство на ГЕРБ в Кресна многократно е критикувало местното ВиК дружество, че неоправдано „раздува“ разходите си като поддържа брой работници, който не отговаря на реалния обем работа в общината.

Структурата на ГЕРБ в Кресна заявява категорично, че ръководството на общината  трябва да мисли за привличане на инвестиции, стимулиране на малкия и среден бизнес и усвояване на средства по оперативни програми, вместо да налага мерки като настоящото увеличение на цените на водата, за да може ВиК дружеството да покрива разходите си”, се чете в позицията на ГЕРБ.

Кметът Николай Георгиев контрира, че на практика цената на водата се вдига от 39 стотинки за кубик на 58 стотинки за кубик.

„За такава цена – 58 ст., мечтаят жителите на останалите общини в Пиринско, които сега плащат над 1,50 лева, а от догодина ще плащат над 2 лева за кубик. Провели сме обществено обсъждане с гражданите, те са съгласни на това увеличение. В противен случай ги чака съдбата на хората в останалите общини”, категоричен е кметът Георгиев. Той уточни, че увеличението се налага, тъй като общината сама трябва да осигури средства за подмяна на водопроводите, след като не получава никаква помощ от държавата. Парите от таксите ще се инвестират в ремонти във водопроводната мрежа, увери управникът.

От януари цената на водата в Благоевградска област ще се увеличи и ще бъде около 2 лева за кубик. Срещу поскъпването повече от месец протестират жителите на Разлог, а в Сатовча поискаха да излязат от ВиК Асоциацията и да създадат общинско водно дружество.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини