Без увеличение на данък МПС в Благоевград

Admin 19 Ноември 2018 22:08 Региона 0
Без увеличение на данък МПС в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Данъкът на автомобилите в нашата община няма да се увеличава въпреки обсъжданите изменения в Закона за местните данъци и такси за 2019 г. Това съобщи на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

 „Ние сме една от малкото общини, които спазват всички изисквания на новия закон. Затова категорично казвам, че данъците на старите коли няма да се вдигнат. Данъците на новите коли, които отговарят на еконормите, най-вероятно дори малко ще намалеят. Това означава, че фискалният ефект от закона за нашата община ще е отрицателен, но е важен екологичният ефект и това е най-справедливото решение. Подобни промени са стъпка в правилната посока, тъй като се ограничават вредните емисии във въздуха. Факт е, че един от основните замърсители са старите коли”, каза кметът Камбитов.

Според него е много важно да се обясняват подобни промени на разбираем език за хората. Не е вярно, че собствениците на скъпи коли ще плащат по-малко. Те плащат по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент.

„Като имаш кола за 100 000 лева, все едно имаш имущество за 100 000 лева, това е като данък сгради - ще платиш повече. По екологичния компонент, който е много по-малък като тежест, е нормално този с по-нова кола, който не замърсява толкова много въздуха, да плаща по-малко от този, който замърсява повече. Тук говорим за 4-5 лева разлика за старите коли”, уточни д-р Камбитов.

Голяма част от европейските проекти, които се реализират в Благоевград, са пред завършване, каза още той. Кметът подчерта, че проектът  за изграждане на социални жилища в IV микрорайон ще бъде реализиран до края на годината. „Дейностите са почти на финал, предстои да започнем обзавеждането на самите жилища. Предстои да започнем и ремонт на уличната мрежа в района“, каза кметът Камбитов. Той подчерта, че в тези жилища ще се настаняват млади семейства, като критериите ще бъдат завишени. „Не може хора, които разрушават общинско имущество, които не изпращат децата си на училище да получават подобни социални услуги“, каза д-р Камбитов.

  По време на срещата кметът Камбитов заяви, че продължава и изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците. „Подали сме проектно предложение  за Анаеробна система и очакваме покана за подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Благоевград , заедно с останалите четири общини – Рила, Кочериново,  Симитли и Бобошево, ще има едно от най-модерните депа за битови отпадъци“, каза д-р Камбитов. 

 По най-мащабния проект „Благоустрояване на градска среда“, където влизат обектите на площадно и подплощадното пространство на пл. „Георги Измирлиев“ и изграждането на ул. „Марица“, кметът д-р Атанас Камбитов заяви, че СМР дейностите на обектите са към своя край.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини