Зелени пояси срещу замърсяването ще има в Благоевград

Admin 19 Ноември 2018 22:01 Региона 0
Зелени пояси срещу замърсяването ще има в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Благоевград ще има зелени пояси срещу замърсяването на въздуха. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета д-р Атанас Камбитов. Той е възложил да бъде подготвена процедура за избор на фирма, която да направи проект за цялостно озеленяване на града. В бюджета за догодина ще бъдат заложени необходимите финансови средства, така че градът не само ще изглежда по-красив и зелен, но и ще има по-чист въздух.

Предвижда се в бюджет 2019 да има повече средства за измиване на града. Поне веднъж месечно улиците ще бъдат измивани, като това ще се прави през нощта.

За да се намали замърсяването на въздуха, кметът Камбитов предвижда ново изискване към фирмите, които осъществяват градския транспорт. Техните автобуси ще трябва да отговарят минимум на екологичен сертификат Евро 5 за следващите 10 години.

„Всички тези мерки предприемаме, за да намалим замърсяването на въздуха. Благоевград не попада в списъка с най-замърсените градове, които получиха финансова помощ по ОП „Околна среда”, но ние сме длъжни да работим в тази посока. Коментирахме с МОСВ и с колегите в Националното сдружение на общините на по-късен етап да има допълнително финансиране и за другите градове”, каза кметът Камбитов.

Той разкри, че в средата на месец декември се очаква да бъде подписан договор с фирмата изпълнител за изграждане на системата за видеонаблюдение в Благоевград, след което ще се пристъпи към изпълнението на проекта.

В момента се изчаква да изтече установения  в Закона срок предвиден за обжалване. Системата ще бъде от най-ново поколение, без аналог в страната. Тя ще бъде с максимален брой функции, като ще дава възможност за детекция дори и на забравени или изгубени предмети. 

Видеонаблюдението ще се изгражда поетапно, като първоначално ще бъдат обхванати училища, детски градини, детски ясли, паркове, както и места посещавани от много хора. Условието към фирмата изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на Общината и гражданите са абсолютно защитени.  Центърът за наблюдение ще бъде в полицията и органите на реда ще осъществяват контрол.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини