Създават клъстери за иновации в агропродуктите

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Научно-практически семинар по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите” се проведе в залата на общинския съвет в Разлог. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), има и национално съфинансиране чрез Програмата за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020“. Проектът обединява осем партньори от четири страни - Гърция, Кипър, България и Албания. Целта е да се насърчи производството и разпространението на иновативни агрохранителни продукти в четирите държави, като се подпомагат малки и средни предприятия и производителите в техните проекти за развитие, създавайки нови пазари за своите продукти.

Проектът бе представен от проф. д-р Валентин Богоев - СУ "Св. Климент Охридски ". Доц. проф. д-р Росен Цонев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски ", разкри резултатите от направената диагностика и анализ на текущото състояние на агро-хранителната верига в област Благоевград по сектори на производство – растениевъдство и животновъдство, и на ниво общини. Бяха направени изводи и препоръки. Една от основните препоръки е да се стимулира развитието на местните селскостопански производители чрез създаване на клъстерна мрежа.

По време на семинара бяха представени и резултатите от реализирането на регионално проучване в Пиринско. Желанието на селскостопански производители, преработвателни фирми и преработватели, търговци и дистрибутори на селскостопанска продукция е по-скоро да бъде намерено решение на проблемите и заедно да се търсят взаимноизгодни решения, стимулиращи развитието на агрохранителния сектор в населените места от област Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини