10 години побратимяване честваха Банско и Петрошани

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Делегация от община Банско, водена от кмета Георги Икономов, бе на официално посещение в град Петрошани, Румъния, по повод честването на 10-годишния юбилей от побратимяването на двата града. Банскалии се срещнаха с кмета на румънския град - Тибериу Якоб-Ридзи.

„Смисълът от сдружаването е оказването на взаимопомощ. Споделяне на отговорности и общи ценности. Въпреки  разстоянието между нас ние споделяме  сходни характеристики на планински градове от две източноевропейски държави и сходни проблеми. Може би затова партньорството ни е успешно. Само за последните няколко  години бяхме партньори по три европроекта, един от които изпълняваме и към  момента”, заяви Икономов по време на официалната церемония и покани своите румънски приятели на предстоящите кръгове от Световната купа по ски, които ще са в Банско през следващите три зимни сезона.

Банско и Петрошани са партньори по проект „Трансфер на иновациите в здравеопазването”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, като посещението бе също част от заключителните дейности по проекта. Бенефициентът, община Банско, проучи и валидира добра практика от румънската система на здравеопазването, която да бъде приложена в българската община. В тази връзка делегацията от Банско посети болницата и местната пожарна служба, където се запозна със системата за спешна медицинска помощ „СМУРД”. Към всяка пожарна служба в Румъния е зачислен парамедик и оборудван реанимобил, с който се реагира при спешни случаи чрез телефон 112.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини