Римски мостове, чешми и занаяти водят туристи в Сатовча

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Община Сатовча изпълнява своята стратегия за развитието на туризма и резултатите вече са налице. В последните години непрекъснато се увеличават гостите в района и от България, и от чужбина. Сред най-големите атракции са петте римски моста на река Бистрица, която минава през общината. Сатовча се гордее и със своите над 1300 чешми, почти всички изградени на доброволни начала от местни жители, които искат да оставят нещо след себе си за идните поколения.

Жителите се надяват това тяхно постижение да бъде вписано в книгата на рекордите Гинес. „Тукашната кухня също се харесва на туристите, някои идват от други общини, за да опитат от нашите ястия с месо и зеленчуци, направени по автентични рецепти. Уникалната брезова дъвка се прави само тук, където е най-големият на Балканите естествен брезов масив”, казват жители на общинския център Сатовча.

 Възстановката на традиционната Плетенска сватба, която се прави в село Плетена, също е голяма атракция за туристите. В село Долен, създадено през XVI век, впечатлява всички гости възрожденският архитектурен комплекс от 70 къщи - паметници на културата. Селището е обявено през 1977 г. за архитектурен резерват. Традиционните занаяти и бит също са магнит за чужденците, те често се учат да шият, плетат и тъкат под вещите съвети на местните занаятчии.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини