1 г. преди вота в Благоевград – само ГЕРБ ли ще участва в изборите?

Снимка илюстративна, източник: Община Благоевград
Снимка илюстративна, източник: Община Благоевград

Местните избори са чак след една година. В Благоевград обаче и политици, и партии вече подчиняват дневния си ред и изявите си на вота догодина. От почти всички страни вървят взаимни обвинения към политическите опоненти, че действията и решенията им са предизборни. Това пък е сигурен знак, че всички погледи са насочени към кметските избори през 2019 г. и битката на желаещите да управляват общината за гласовете на избирателите е факт.

Големият въпрос е на какво ще бъдем свидетели – челен сблъсък на двама силни играчи за кметския стол или пистова надпревара на повече състезатели.

На пръв поглед има цяла една година до местния вот и е твърде рано за каквито и да е коментари и прогнози. На втори поглед обаче лагерите вече са оформени, предизборните совалки вървят с пълна сила, а мераклиите за общинската администрация, които вероятно ще бъдат твърде много, отдавна са на бойна нога.

Ток с високо напрежение отдавна тече между евентуалните основни играчи за кметския стол и вещае люто сражение догодина. Някои дори отиват по-далеч и предричат истинска Сталинградска битка за Благоевград.

ГЕРБ я чака тежко състезание догодина и това трябва да е записано в тефтера на всеки един член на управляващата партия в областния център.

Инфраструктура, инвестиции, работни места, улични кучета – тези ключови думи вероятно ще оцветят и предстоящата предизборна кампания. Такава лексика е неизбежна в предизборното политическо говорене. Защото тези думи са се превърнали в градски фолклор и съвсем сигурно е, че всеки мераклия да влезе в прясно санираната сграда на Общината ще ги използва до втръсване.

А жителите на Благоевград не искат нищо друго освен малко и лесно постижимо спокойствие – работа, асфалтирани и осветени улици, квартални паркове, в които не сноват улични кучета и безпризорни коне. Все неща, които могат да бъдат обобщени в една дума – сигурност. Почти сигурно е, че всички кандидати за кметове ще се упражняват по тези теми.

На Атанас Камбитов със сигурност няма да му бъде лесно. Не защото направи малко за областния център. Напротив, той ще ползва най-големия си и заслужен коз в предстоящата кампания – близо 90 % от панелните блокове в Благоевград са санирани. Вярно, с държавна подкрепа, но това едва ли щеше да е факт без активната работа на кметския екип и без доверието, с което самият Камбитов се ползва в правителството. През последните години се наляха милиони левове за обновяване на блокове и това превърна дрипавите соцквартали в модерни европейски жилищни комплекси. Фестивалният туризъм, социалната политика, мащабните ремонти в центъра и кварталите са другите силни козове, които настоящият градоначалник ще използва. Той обаче трябва да отиде при хората – и в града, и в селата. Критиците му го обвиняват, че стои далече от хората и не обръща достатъчно внимание на селата.

Проблемът е, че оттук насетне каквото и да направи Камбитов, то опозицията му ще го атакува, че действа предизборно. Най-пресният пример е инициативата му да пита гражданите какво да направи общината догодина за града. Хубавата му идея обаче бе атакувана от опозицията, че това е предизборен ход.

Тук има една друга условност – ако Атанас Камбитов е кандидатът на ГЕРБ. Преди два месеца настоящият градоначалник обяви в прав текст, че ще се бори за трети мандат, а заместник-председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов, дойде в Благоевград и пред партийния актив също потвърди третата кандидатура на Камбитов. В ПП ГЕРБ обаче номинациите много често зависят от егото на лидера Бойко Борисов и, ако той реши, може да наложи друго име. Засега обаче няма такива индикации и настоящият управник се очертава основна брънка от предизборния пъзел в областния център.

Атанас Камбитов ще трябва да спечели още на първи тур, ако иска сигурна и лесна победа. Очаква се, че ще има поне десетима кандидат-кметове. Най-вероятно ще видим някои от познатите лица, въпреки че досега участват на олимпийския принцип в изборите, като Владимир Елезов и Валери Смиленов. Те по-скоро ще разсейват гласове, отколкото да се борят за победата. ВМРО също ще има свой кандидат, слуховете водят към зам.-областния управител Иван Стоянов. Всички те могат да направят добра услуга на ГЕРБ, тъй като ще акумулират гласове за себе си, но недостатъчно. Това пък може да поднесе на тепсия победата на Атанас Камбитов още на първия тур. Ако има балотаж, тогава най-вероятно срещу него ще се отвори по-широк фронт и битката може и да премине на принципа „всички срещу един“.

Партийните структури на ГЕРБ в областния град изглежда, че са в летаргия – поне това е видимото им състояние. Общинската организация има нов председател – Бисер Михайлов, който обеща да събуди и съживи партийния живот на съпартийците си. Дали ще успее да вдъхне живот в партийните редици – предстои да се види. Бившият лидер Йордан Андонов сдаде поста, без да каже лоша дума за ГЕРБ, но не скри огорчението си от детронирането и като нищо може да се заинати и с поддръжниците си да опита да натрие носа на настоящето ръководство като работи за друг кандидат.

Засега единствено ВМРО застава зад политиката и управлението на сегашния кмет. Това обаче едва ли е най-добрата подкрепа, на която може да разчита един кандидат. Местните воеводи са разделени – част от тях са групирани около настоящия лидер Станимир Радулов, но мнозина гравитират около предишния председател Георги Васев, който отскоро се изявява като опозиция на кметския екип.

Червен влак се композира – такава е ситуацията сред местните социалисти. Те с всички сили се опитват да намерят опитен машинист, който да закара влака до кметския кабинет в община Благоевград. Кой ще е той? На този въпрос все още нямат отговор бесепарите в града. Костадин Паскалев все по-често се връща в родния град и не спира да коментира местните проблеми. За някои това е знак, че има за пореден път апетит към кметския стол в Благоевград. Хората, които го познават, знаят, че той винаги играе само на сигурно. Истината е, че Паскалев за благоевградските социалисти е като „сън в лятна нощ”. 

БСП трудно може да извади друга печеливша партийна кандидатура срещу Атанас Камбитов, зтова токлова много им се иска Паскалев да е техният кандидат. Независим кандидат е вариант за левицата, но само при положение, че зад него застане възможно най-широка подкрепа от партии и сдружения. Проблемът е, че партията в областния център на Пиринско е в слаба кондиция, разделена на лагери. Нищо чудно да се наложи да разчитат пак на кандидати сред общинските си съветници. 

Мерудия на предизборната манджа единствен към момента слага лидерът на Партията на зелените в града – Андон Тодоров. Той дебне всяка стъпка на кмета и го атакува при всеки удобен случай. Не крие амбициите си да е основен играч на изборите догодина. Макар да признава, че няма да е кандидат за кмет, от него ще зависи подредбата на местния парламент. Тодоров твърди, че партията му може да извади силна фигура, която да обедини опозицията на ГЕРБ.

Честта на автентичното дясно засега се брани само от общинския съветник Калоян Ханджийски. Не  е невъзможно десните партии също да игрят на кметските избори със свой човек. Кой обаче ще е той засега не е ясно. Ясно е друго – колкото и да са кандидатите за кмет, то доста повече ще са листите за общински съветници. Макар че общинските съвети навсякъде в страната са се изчерпали като орган на местното самоуправление. Най-вероятно в следващия парламент ще видим още по-екзотични фигури, представляващи също така екзотични партии и интереси. В битката за кмет не се очертава нищо ново на хоризонта, което да влее различна енергия и цвят на замрелия партиен живот в Благоевград.  

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини