Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Снимка: Фрогнюз
Снимка: Фрогнюз

Задържан е председателят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 000 евро броя, съобщи Нова телевизия.

Следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната агенция за българите в чужбина. Извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група, подкуп, подправяне на документи и престъпления по служба.

Харалампиев оглавява агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Той е бил и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе". Харалампиев е лидер на национално движение "БГ патриот", което е част от коалицията "Обединени патриоти".

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под контрола на ВМРО.

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт./Източник: Фрогнюз

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини