Експерти по сигурността обучават служители в Мечия парк над Белица

Снимка: Четири лапи
Снимка: Четири лапи

Израелски експерти по сигурността обучават служителите в Парка за танцуващи мечки над Белица за реакция при екстремни ситуации. Семинарът се провежда за втора поредна година. Тогава подготовката бе изцяло теоретична, сега обаче парковите служители ще действат на терен - ще бъдат разиграни различни извънредни ситуации. Идеята е да могат да реагират адекватно, както за животните, така и за хората, в случай на пожар, буря или друго природно бедствие.

"Ние трябва да бъдем подготвени за такива моменти. Например, трябва да знаем как да действаме при пожар в Парка или пък при силна буря. Миналата зима се изви 30-минутен ураган в района, който събори няколко огромни дървета в самото Мечо селище. За късмет, това се случи през януари, когато мечките спяха зимен сън. Но ако бяха извън бърлогите, ние трябваше да можем да действаме адекватно", разказа Васил Мадолев, ръководител на екипа, който се грижи за обитателите на Мечия център над Белица.

По думите му, тези обучения са важни, тъй като служителите в Парка трябва да могат да действат правилно в критична ситуация и по отношение на хората.

"Ние сме длъжни да реагираме адекватно в случай, че мечките избягат извън огражденията. Ето, подобен казус има с избягалото кенгуру в Сандански. В подобна ситуация ние сме длъжни да защитим, първо хората, след това животните", разказа Мадолев.

Две от мецаните в Парка над Белица вече спят зимен сън. Очаква се до края на годината всички обитатели да се скрият в бърлогите си за зимна почивка.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини