Коларово реди гозби с кестени в шатри

Снимка: Кметство Коларово
Снимка: Кметство Коларово

С много събития ще бъде съпътстван празникът на кестена в петричкото село Коларово тази година. Очакват се гости от страната и чужбина на седмия поред фестивал в селището, който ще е този уикенд – 13 и 14 октомври. Жителите на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене за пореден път умело откликнаха на идеята за представяне на уникалното природно богатство на Беласица планина, специфичната култура, бит и поминък на Подгорието.

Местните хора и гостите ще могат да посетят шатрите на подгорските села. В тях ще може да се опита, види и чуе всичко, което ражда земята и душата на Подгорието – от неустоими кулинарни изкушения до неостаряващи народни песни и ритми.

С посещение на туристически маршрут „Животът на кестена“ с планински водач ще започне съботният ден. Ден на отворените врати ще има в Исторически музей-Петрич във времето от 11:00 до 12:00 часа. Официалното откриване на фестивала е в 13,00 часа.

Фолклорната програма с песни, танци, хумор и забава от района на планина Беласица ще стартира в 14,30 часа и ще продължи четири часа. Урок по танци от Петричкия край с хореографа Илия Йовчев ще има в 18,30 часа.

Съпътстваща атракция ще е Творческо ателие „Кът „Сръчко” – игри и забавления за малки и големи, шатра на Българска фондация „Биоразнообразие“.

Разходка по река Каменишка под надслов „Чудните водопади на Беласица“ в 09,30 часа ще даде началото на неделния празничен ден.

Фестивалът се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, с финансовата подкрепа на  Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум. Активно участват кметовете и читалищните секретари на подгорските села, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“-Петрич“ и СУ „Васил Левски" в село Коларово.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини