Празник на кестена събира нашенци и македонци в Брежани

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Празникът на брежанския кестен за поредна година ще привлече гости от България и Македония на 20 октомври в с. Брежани. Тук, в подножието на Пирин планина, растат най-вкусните ядливи кестени, а организаторите - Сдружение „Хора и традиции”, кметството и читалището, обещават много гозби, музика и настроение за присъстващите.

Празничният ден ще започне с уникалната кулинарна изложба на домакините на Брежани, където на близо 50-метровата маса ще бъдат изложени традиционни ястия: баници, питки, мътеница, качамак, оризници, но и много съвременни ястия с кестени. На сцената пък ще се изявят десетки самодейци.

В последните 3 години Сдружение „Хора и традиции” направи редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение от ЕК.

Създадена бе и семенна база с брежански кестени – предпоставка за съхраняването на този вкусен и уникален български продукт с хилядолетна история.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини