5 дни Банско празнува свободата си

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Празникът на Банско, който е на 5 октомври, ще бъде отбелязан с много събития. На тази дата през 1912 година населеното място извоюва свободата си от турското робство. Проявите ще започнат още на 1 октомври с Детски спортен празник под надслов „Растем здрави и силни” в градския парк. Децата ще участват във вело родео с колела и тротинетки, в състезателна игра „Удари перото най-далече” и още много забавления, осигурени от спортните клубове в града.

Юбилейният спектакъл „Една приказка без край” на Танцова формация „Пиринско настроение” ще зарадва банскалии и гости в 18,00 часа на 2 октомври в Народно читалище „Никола Вапцаров”. Повече за родословните дърва на известни фамилии от Банско ще научат посетителите в Дома на изкуствата на 3 октомври в 17,30 часа. Събитието „Родовата памет разказва” е благодарение на усилията на Маргарита Голева. Ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”.

Община Банско е посветила 4 октомври на децата. Театралната постановка „Сцената на детските мечти” ще се играе от 17,30 часа в читалището. Спектакълът е посветен на 20-годишнината от основаването на Дневен център „Здравец”. В него ще участват деца със специални потребности от същия център, както и ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски”.

На празничния 5 октомври в 183-годишната църква „Света Троица" в 09.00 часа ще се отслужи тържествена света литургия. Ден на отворените врати ще има в Музеен комплекс-Банско, който ще продължи до 17.30 часа. Полагане на венци и цветя на паметниците и паметните плочи в общината ще се извърши в 10.00 часа. Възпоменателното тържество пред паметника „Банско помни героите" ще е в 10.30 часа.

Риболовният турнир за малчуганите под надслов „Детето риболовец без дрога" е с начало 11.00 часа на язовир „Белизмата". Детска кинопанорама с обичани от хлапетата филми ще се организира в Посетителския информационен център от 11,30 до 17,00 часа. Откриването на планински маратон „Пирин ултра” ще е в 18,00 часа. Половин час по-късно започва празничният концерт на площада в Банско с участието на Орлин Горанов, финалът на празненствата ще бъде поставен с пищна заря в небето над курорта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини