Ремонтират църквата в Благоевград с европейски пари

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Община Благоевград и Църковното настоятелство на катедралния храм „Въведение Богородично” ще опитат да осигурят финансови средства за ремонт на светата обител със съвместен проект.

Ценните стенописи в 174-годишния храм се съсипват от години от влага и мухъл. Те се нуждаят от спешна реставрация. Проблемът е, че под сградата има подпочвени води, а дренажите са стари и трябва да се ремонтират.

Още по темата тук: http://ilindenpres.bg/10271-curkvata-na-blagoevgrad-gubi-cenni-stenopisi-zaradi-vlaga/

„Смятаме да кандидатстваме с общ проект с Църковното настоятелство във Фонда на фондовете, тъй като само общината няма как да е бенефициент. Уточняваме детайлите по проекта с Неврокопския митрополит Серафим”, сподели кметът Камбитов.

Митрополит Серафим е уверил, че до дни ще предостави на общината проект за изграждане на втора голяма църква в Благоевград. Тя ще бъде построена в района на бившата казарма, където Министерството на отбраната прехвърли собствеността на част от терена на община Благоевград. Частен инвеститор е осигурил парите, ако всичко е наред, то до края на годината трябва да се направи първа копка на строежа на църквата. Община Благоевград вче има готов проект за ремонт на сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866” и Камерна опера на стойност 1 170 000 лв.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини