Богат римлянин е увековечен с уникалната статуя в Хераклея Синтика

Снимки: Исторически музей-Петрич
Снимки: Исторически музей-Петрич

Откритата уникална мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика почти сигурно е на местния богаташ и благодетел Тиберий Клавдий Бакхий. Предположението е на доцент д-р Людмил Вагалински, който ръководи екипа археолози в древното селище. Преди време е намерен надпис, в който се споменава това име, а наскоро е открит още един, в близост до статуята, където също се среща името на Бакхий.

Този човек е бил богаташ, благодетел на града, плащал е от джоба си за организирането на големи градски състезания. Такива хора са били ценени и от обикновените римляни, и от управниците на Рим. Статуята е много добре запазена и е изработена по превъзходен начин, датировката й е от края на първи век и началото на втори век след Христа. „Натъкнахме се и на няколко интересни надписа, за които тепърва ще се говори. След всички тези уникални открития се надявам, че държавата ще отпусне финансиране, за да продължим да работим поне още един месец”, каза Вагалински.

Той уточни, че статуята се е намирала под римско стълбище, на 4 метра дълбочина под земята. Наложило се да наемат кран от Сандански, с който демонтирали стълбището и измъкнали находката невредима. От нея липсва единствено главата, но целият торс е напълно запазен. В момента статуята е поставена в късноримската гражданска базилика и вече се радва на голям интерес от туристите.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини