Гости на Мелник палят свещи във вековен храм

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански

Вече две години обновената главна църква на прочутия някога средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса” привлича туристи от страната и чужбина. Преди две години храмът бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим. Направен бе и нов иконостас, който бе измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати за миряни, които да палят свещи в нея и да се молят за здраве и благоденствие.

Хората в Мелник вярват, че в следващите години ще се разие още по-добре поклонническият туризъм в града им. Църковно-манастирското културно наследство тук е безценно богатство, което привлича още през Средновековието вниманието на различни специалисти и любители на старини – българи и чужденци, с разнообразието и високостойностните си архитектурни и художествени ценности с неповторимо обаяние. По писмени сведения през XIX век Мелник е имал между 64 и 82 църкви и манастири, като сред манастирите „Св. Зонá” е първостепенен по значение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини