Сандански почита паметта на генерал Тодоров

Admin 08 Август 2018 10:30 Региона 0
Сандански почита паметта на генерал Тодоров
Снимка: Община Сандански

Община Сандански ще отдаде почит на генерал Георги Тодоров и ще отбележи тържествено 160-годишнината от неговото рождение. Церемонията ще бъде в 11,00 часа в петък в парк „Свети Врач” пред паметния знак на големия пълководец. Там ще се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя. Половин час по-късно на площад „Алианц” ще бъде открита фотоизложба „Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач”. Събитието се организира от Общинска администрация-Сандански, Археологически музей-Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града.

Роденият през 1858 г. в Болград, Бесарабия, ген. Георги Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник опълченец до генерал на пехота - най-високото войнско звание в Третото българско царство. Ген. Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България - Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Легендарният пълководец и ръководената от него 7-ма пехотна Рилска дивизия освобождават през 1912г. Сандански (тогава село Свети Врач). В годините на неговото присъствие, селището и регионът започват да се развиват и процъфтяват. По инициатива на Ген. Тодоров се създава емблемата на град Сандански – парк „Свети Врач“. Възстановяват се църкви, строят се сгради.  Със своята последователна дейност генерал Тодоров показва, че въпреки трудните времена българската армия умее не само да воюва, а и да гради.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини