Пет императорски надписа сред находките в Хераклея Синтика

Снимка: Исторически музей-Петрич
Снимка: Исторически музей-Петрич

Пет императорски надписа от 2-3 век са открити при проучването на античния град Хераклея Синтика. Част от тези находки обаче не са добре запазени. На тези, които са в добро състояние, пък са заличени имената на императорите, по чието време са направени. Най-вероятно това е сторено по силата на „дамнацио меморие”, което означава проклятие на паметта - форма на посмъртно наказание в Древен Рим. С решение на Сената се предприема това наказание спрямо държавни престъпници, включително и императори.

„Унищожават се всички материални свидетелства за съществуването им – техни статуи и надписи, споменаването на имената им в закони и летописи. Целта е паметта на престъпника да бъде изтрита”, твърди доц. д-р Людмил Вагалински, който ръководи екипа в Хераклея Синтика. До момента в района на Средна Струма бе открит само един такъв императорски надпис – в Мелник.

Екипът археолози ще продължи проучването на античния град до средата на този месец. Специалистите работят по разкриването на форума и на ареата – пешеходната зона. Много интересна е и откритата под пешеходната зона мащабна канализационна мрежа за отводняване на града, която е в посока югоизток. Направена е с големи дялани камъни, споени с хоросан. Античният град вече е един от стоте туристически обекта в България. Печатът, който се поставя, е с маската на Дионис, намерена тук.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини