Ремонтират спешно покрива на църквата в Бистрица

Снимка: Костадин Сандев
Снимка: Костадин Сандев

Стартира основен ремонт на покрива на най-голямата църква в община Благоевград, тъй като е застрашена от срутване. Храмът „Свети Великомъченик Георги” се намира в благоевградското село Бистрица. От години влагата съсипва ценните стенописи, парчета мазилка падат от покрива, стените са напукани от водата.

Тези дни специална комисия от експерти направи оглед на светата обител, която е построена през 1880 година, а е изографисана през 1886 г. с труд и дарения на местното население. „Най-сетне намерихме необходимите средства за цялостен ремонт на покривната конструкция. Ще се сменят всички стари керемиди с нови. Повече от половината от самата конструкция, която е компрометирана, също ще бъде подменена. Всички течове ще бъдат спрени”, заяви благоевградският архитект Костадин Сандев, който е сред инициаторите за спасяването на вековния храм.

Ремонтът започва този понеделник. Благоевградски бизнесмен ще осигури парите за материалите и за заплащането на труда на строителната бригада. Държавна фирма пък ще достави необходимия дървен материал за ремонта на покрива на храма, който е паметник на културата с местно значение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини