Защитниците на Скаптопара оттеглиха доверието си от Лазар Андреев

Защитниците на Скаптопара оттеглиха доверието си от Лазар Андреев

Фейсбук групата „Спаси Скаптопара” официално се дистанцира от Лазар Андреев, който доскоро бе сред водачите на протеста в защита на древното селище край благоевградското село Покровник. Античният комплекс се намира на трасето на строящата се автомагистрала „Струма”. Администраторите са категорични, че се разграничават от казаното от него през последните седмици и от евентуални бъдещи негови изказвания в медиите.

„На срещите с представителите на Агенция „Пътна инфраструктура” се убедих, че изместването на строящата се автомагистрала ще струва много скъпо и е по-разумно да се запази частично селището, като се измести, а държавата осигури средства за консервацията, резервацията и социализацията му”, заяви Лазар Андреев.

От Групата „Спаси Скаптопара” обаче са категорични, че древното селище Скаптопара трябва да остане непокътнато на мястото си, а трасето на магистралата да се измести. „Поздравления за държавата- успешно проведена акция „Разделяй и владей”, се казва в един от постовете по повод променената позиция на Лазар Андреев.

Защитниците на Скаптопара организират протест в събота от 18,30 часа пред сградата на община Благоевград. „Искаме да покажем на всички, че в града ни има гражданско общество, което може да отстоява мнението си. Ние уважаваме историята, ценим я и искаме да се съхрани този уникален археологически комплекс за бъдните поколения. Вярвам, че това селище ще даде по-добро бъдеще на благоевградчани, защото тук ще идват много туристи. Нашето искане е древното селище да се запази изцяло на същото място, където е сега”, каза Калин Анастасов, който е сред водачите на протестиращите.

Ако обаче багерите тръгнат да унищожават античния комплекс, Анастасов и съмишлениците му веднага ще внесат жалба до Административен съд за всички закононарушения, допуснати по време на проектирането и строителството на този участък от магистралата.

Ще сезират Европейската комисия и Експертната комисия, създадена от Комитета на министрите на Съвета на Европа съгласно чл. 17 от Устава на Съвета на Европа, която следи за прилагането на Конвенция за опазване на археологическото наследство, за нарушения на процедури при проектирането на обекта и неговото изпълнение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини