Над 400 математици от 55 държави на олимпиада в АУБ

Над 400 математици от 55 държави на олимпиада в АУБ
Снимка: АУБ

Американският университет в България ще бъде домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. Тази година ще се включат над  400 математици, представители на над 164 университета от 55 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Китай, Бразилия, Русия, Индонезия, Гърция, Коста Рика и много други. На най-добре представилите се ще бъдат връчени повече от 100 награди.

Юбилейното двадесет и пето издание на надпреварата ще се проведе от 22 до 28  юли, а официалното откриване е насрочено за 23 юли (понеделник) от 10:00 часа в Театралната зала „Карл Джераси“ в Студентски център „Америка за България“ на университетски комплекс „Скаптопара“ в Благоевград. Събитието се организира от University College London, в сътрудничество с АУБ.

В състезанието могат да се включат студенти от първи, втори, трети и четвърти курс на възраст до 23 години. Участието е индивидуално. Конкурсните задачи са от областите алгебра, математически анализ, геометрия и комбинаторика. Олимпиадата ще се проведе в два кръга, като задачите ще бъдат определени непосредствено преди началото й. Работният език е английски.

„Вече повече от десетилетие си сътрудничим много успешно  с University College London, като осигуряваме най-високи стандарти за провеждане на това голямо математическо състезание. Водещата ни идея е да насърчаваме младите умове, както и да подпомагаме контактите между тях, а и между университетите, които те представляват. Една от силните страни на обучението в АУБ са именно богатите възможности за обмен на студенти, а домакинството на прояви от ранга на световната математическа олимпиада подпомага този процес“, сподели президентът на АУБ – Стивън Съливан.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини