Шведи монтираха система за производство на фиданки в ЮЗДП

Шведи монтираха система за производство на фиданки в ЮЗДП

Югозападното държавно предприятие ще може да произвежда по 1 милион контейнерни фиданки на година. Автоматизираната поточна линия за модерното производство бе доставена в края на миналия месец от Швеция, а шведски специалисти я монтираха в продължение на няколко дни в горския разсадник „Локорско” в района на Държавно горско стопанство-София.

„В момента се прави оранжерията, както и двете площадки, където ще покълват семената. Работи се и по поливната система. Първите проби могат да се вземат съвсем скоро, а от следващия месец ще стартира обучението на нашите служители. Есента трябва да заработи новата ни придобивка и да започне реалното производство”, заяви директорът на ЮЗДП-Благоевград – инж. Дамян Дамянов.

Новата поточна линия ще произвежда контейнерни фиданки от 50 дървесни видове. С тях ще бъдат залесени 104 хектара в приоритетни горски местообитания в защитените зони Огражден–Малешево, Кресна-Илинденци, Скрино, Осоговска планина, Конявска планина и Витоша. 

По новия съвременен метод семенцата ще се засаждат в самите контейнери и ще се следят от компютърна система, която гарантира над 97% прихващане. С новото производство ще се намалят разходите и ръчният труд.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини