Художници от Благоевград редят юбилейна изложба в София

Художници от Благоевград редят юбилейна изложба в София
Снимка: Община Благоевград

Изложбата „60 години художници от Благоевград" събира творци от областния център на Пиринско. Откриването на експозицията ще се проведе във вторник, 17 юли, от 18.00 часа на етаж 2 в галерията на улица „Шипка” 6 в София. Организатори на събитието са община Благоевград, Градска художествена галерия, СБХ-Благоевград. Изложбата ще може да бъде видяна до 30 юли 2018 г. 

Историята на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредят първото Дружество на художниците в града. Основата на организирания художествен живот в Благоевград вече е поставена и оттук нататък пътят ще бъде извървяван от много и различни творци от различни поколения. 

Първата голяма изложба на дружеството, в която участват само автори от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава Художествен съвет с председател Христо Бараковски. Друга важна фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града.

В този художествен съвет в различни години ще участват още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. В ръководството на благоевградската група на художниците в следващи години участват още много видни творци от града, автори от различни творчески генерации, сред които Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния облик на града и за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев.
Седемдесетте и 80-те години са особено активни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, сред които „Пирин” и „Струма”, в които участват много от най-активните автори от региона и страната. През 80-те години на миналия век градът става център на неконвенционалното изкуство, оставяйки няколко важни паметни изложби в историята си, каквито са „11.11.88”, „11.11.89”,  акцията „Реката” и други.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини