Работилница с 1 т нарязан тютюн откриха в Абланица, арестуваха петима

Снимка: МВР
Снимка: МВР

Организирана престъпна група за разпространение на контрабанден тютюн е задържана при спецакция. 

Разследването е започнало в края на ноември миналата година, а целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол.  В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

Операцията, проведена под наблюдението на прокуратурата, е осъществена на 26 юни основно на територията на с. Абланица, Благоевградско. Задържани са петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема, Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа. С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини