Започна третата фаза от спасителната операция в Тайланд

Admin 10 Юли 2018 12:40 Свят 0
Започна третата фаза от спасителната операция в Тайланд
Снимка: Ройтерс/OFF News.bg

Започна третата фаза от спасителната операция в Тайланд с надеждата тя да е последната и след края ѝ от наводнената пещера да бъдат извадени последните четири деца и 25-годишният им треньор. Вчера и в неделя бяха спасени 8 момчета от футболния отбор, блокиран вътре на 23 юни. Днес трябва да излезе и лекарят, който е вътре. 

След вчерашната успешна операция тази сутрин - в 10.08 ч. местно време - при пещерата се върнаха 19 водолази, пише "Гардиън". Властите се надяват, че днешната мисия ще продължи по-кратко в сравнение с вчерашните 9 часа, с два по-малко от неделната. 

Метеорологичните условия остават подобни на тези през предишните дни, с изключение на това, че тази нощ в района валя проливен дъжд. 

В пещерата все още е най-малкото дете - на 11 години. Първите извадени в неделя 4 деца вече са видели родителите си през стъклен прозорец и в скоро време ще могат да говорят с тях. Те все още са под карантина. Очаква се втората група, с останалите четири деца, също скоро да може да бъде събрана с майките и бащите им. 

Децата са в добро здраве, въпреки че две от тях имат "незначителни" белодробни инфекции. Всички са длъжни да носят очила след прекараните повече от две седмици в почти пълен мрак. Предстоят им още тестове. Нямат право да гледат телевизия, което би могло да повлияе на душевното им състояние.

Те са и на по-строг хранителен режим, защото лекарите искат да дадат време на организмите им да свикнат постепенно с богатата тайландска храна. Децата ще останат в болница най-малко 7 дни, което означава, че няма да могат да се насладят на финала на Световното първенство по футбол, на което бяха поканени от президента на ФИФА, отбелязва британското издание.

Американския предприемач и милиардер Илон Мъск също дойде при пещерата с неговата мини подводница, създадена в опит да се помогне на операцията. За жалост ръководителят на операцията прецени, че тя не би могла да бъде използвана.

Източник: OFF News.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини