В Банско въвеждат пилотно румънския модел на Спешна помощ

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

В община Банско пилотно ще бъде въведен така наречения румънски модел на работа в Спешната помощ. Това ще се случи по проект, изпълняван от кметската администрация - „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, финансиран от Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”. 

„Системата за спешна помощ в Румъния е изключително ефективна. Тя позволява от една страна по-рационално използване на държавните ресурси, а от друга-по-бързо достигане до нуждаещите се пациенти. Заедно с експертите по проекта, водени от уважавания проф. д-р Румен Пандев, ще направим опит да въведем тази система пилотно в Банско. Включени сме в проект на Министерството на здравеопазването за обновяване на Центровете за спешна помощ, по който се надявам да бъде изграден съвременно оборудван пункт в Банско. В допълнение ще инициирам работна среща с министър Кирил Ананиев, на която да обсъдим нашата идея и да получим неговото съдействие за въвеждане на пилотния проект за спешна помощ”, заяви кметът Георги Икономов. 

В рамките на проекта четирима български експерти в сферата на здравеопазването проведоха поредица от работни семинари с медици от Петрошани, Румъния. 

По време на престоя си в румънския град, експертите посетиха общинската болница и се запознаха с модела на здравеопазване в северната ни съседка. Въведен е в Румъния от държавният секретар по здравеопазването д-р Раед Арафат, който е обявен за национален герой в страната си, след като лично създава една от най-модерните и ефективни системи за бърза помощ в Европа. В основата на т.нар. система "SMURD" е наличието на три нива на екипи, в които са включени и пожарникари,  като така се уплътнява свободния капацитет на пожарната, която не е непрекъснато в битка с природни стихии. По идея на Арафат диспечери и на трите звена (полиция, пожарна и спешна помощ) били обединени в общи центрове към единния номер 112 за приемане на сигнали и синхоринизиране на действията. Допълнително се създали тренировъчни центрове за пожарникарите и медицинските лица. 

В рамките на дейностите по същия проект, в населените места в общината вече се извършват всекидневни посещения от медицински сестри, към които ще се присъединят и млади лекари. Целта на дейността е подобряване на достъпа до медицинска грижа на жителите им.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини