Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Снимка: Община Благоевград

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане, съобщава Dnes.bg.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища. 

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни. 

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще е с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите. 

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му. 

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини