ЮЗДП с масови проверки на камиони с дървесина

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Продължават засилените вътрешни проверки по дисциплината на ползване и транспортирането на дървесина от горите на територията на Югозападното държавно предприятие. Целта е да се пресекат едни от най-често констатираните пропуски и нарушения при експедиране на дървесина, свързани с неправилна или умишлено занижена оценка при асортиментите и не коректно отразяване на точните обеми в превозните билети. Тази порочна практика води до злоупотреби, които нанасят значителни финансови щети на горските стопанства.

Досегашният опит сочи, че не са редки случаите, при които автомобили, натоварени с технологична дървесина, транспортират и строителна, която не е описана в превозните билети. Установено е също, че голяма част от технологичната дървесина с дължина над 2 метра продължава да се отразява като дърва за огрев, което понижава продажната цена. Съгласно стандартите дължината на дървата за огрев е до 2 метра.

Специално внимание при проверките се обръща на правилното разкройване на дървесината, при стриктно спазване на стандарта за окачествяване. Отговорността за това е изцяло вменена на експедитора и горския надзирател на съответния охранителен участък, в който се намира обектът, припомнят експертите. Към момента такива нарушения са констатирани в държавните горски стопанства в Кресна, Кюстендил, Самоков, Земен, Трън и Радомир. На отговорните длъжностни лица са изискани писмени обяснения и наложени дисциплинарни наказания, както и заплащане стойността на нанесената щета.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини