ЮЗДП и природозащитници със съвместни проверки в горите

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Серия от съвместни проверки в гори със защитни и специални функции започват Югозападното държавно предприятие и природозащитните организации WWF - Световен фонд за дивата природа и Българска Фондация „Биоразнообразие”. Инспекциите са част от общите усилия за подобряване управлението и опазването на горите в защитените територии и зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000. Основни акценти са спазването на забраната за сечи в гори във фаза на старост, ограничаване на незаконните дейности и подготовката на териториалните поделения на ЮЗДП за горска сертификация.

Първата проверка беше в букови и кестенови насаждения над петричките села Габрене и Скрът, в Беласица планина. Голяма част от горите в района на „ДГС Петрич” предоставят изключителни екосистемни ползи, като защита срещу ерозия, опазване на питейни води и съхраняване на биоразнообразието. Затова проверяващите установиха, че за разлика от предходни периоди отношението към стопанисването на гората се е подобрило значително. На работниците бе обърнато внимание, че във връзка с предстоящата сертификация на горското стопанство е необходимо да се подобри технологията на дърводобив и да се предприемат мерки за осигуряване на безопасни условия на труд. Акцентирано беше върху изискването за опазване на стари хралупести дървета.

В посетените гори във фаза на старост не е установена човешка намеса, което изпълнява изцяло изискванията на горската сертификация.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини